Heeft u last van wratten, dan kunt u een afspraak maken bij de doktersassistente. Bij twijfel over de behandeling zal zij de huisarts raadplegen.
Gewone wratten worden behandeld met vloeibare stikstof. De stikstof zit in een dampend vaatje. Een grote wattip gaat in het vaatje en wordt vervolgens op de wrat gedrukt. Stikstof bevriest de wrat en de huid eromheen, waardoor de wrat afsterft. Er ontstaat meestal een blaar die binnen een week verdwijnt. Bevriezing geeft dezelfde pijn als een brandwondje. Kinderen moet u daarop voorbereiden.
Een wrat hoeft niet perse behandeld te worden. Wratten verdwijnen uiteindelijk allemaal vanzelf en soms is de behandeling pijnlijker en vervelender dan de wratten zelf. Indien er echter klachten ontstaan van pijn bij lopen (voetwratten) of zeer veel wratten op de vingers waardoor mensen zich ernstig gaan schamen of die goed werken met de handen belemmeren is behandeling wel aangewezen. Naast de bekende huismiddeltjes kunnen de wratten worden bevroren met vloeibare stikstof.
Opgemerkt moet worden dat, totdat er een natuurlijke afweer tegen is ontstaan, ook na behandeling de kans dat wratten terugkomen groot is. Geschat wordt dat na elke in principe goed uitgevoerde behandeling de kans dat de wrat terugkomt ongeveer 50% is.