Huisartsenpraktijk de Linie
  • Zorgaanbod
    • Zorgaanbod ondersteuning
    • Spreekuur
    • Huisbezoek
    • Telefonische bereikbaarheid
    • e-consult en herhaalrecepten
    • herhaalrecepten
    • Spoedgevallen
    • Wratten behandeling
    • Avond, nacht en weekend
    • Apotheek
  • Medewerkers
  • Corona
    • Corona-maatregelen in de praktijk
    • Boostervaccinatie
  • Tarieven 2022
    • Betalingsvoorwaarden
  • In / uitschrijving in de praktijk
  • Reisvaccinatie
  • Openingstijden prikpost
  • Klachtenformulier
  • HAGRO Doesburg e.o.
  • Nieuws
  • Praktijkfolder
  • Privacyreglement
  • Privacyverklaring
  • Wetenschappelijk onderzoek in de praktijk
  • Kwaliteitskeurmerk
  • A
  • A
  • A

Zorgaanbod ondersteuning

 

De Verpleegkundig specialist

De verpleegkundig specialist (VS) is een relatief nieuwe beroepsgroep. De verpleegkundig specialist combineert verpleegkundige behandelingen met medische behandelingen. De combinatie is hard nodig, want mensen worden steeds ouder, moeten langer thuis wonen en hebben complexere zorg nodig. Met het huidige tekort aan personeel in de zorg betekent dit dat bijvoorbeeld huisartsen en medisch specialisten niet meer alles zelf kunnen. De verpleegkundig specialist biedt uitkomst en aanvulling.

Wat is een verpleegkundig specialist?
Een verpleegkundig specialist is een zeer ervaren verpleegkundige met een masteropleiding. De verpleegkundig specialist combineert verpleegkundige behandelingen met medische behandelingen. De verpleegkundige behandeling bestaat bijvoorbeeld uit aandacht voor preventie, leefstijl, ondersteuning en coaching van patiënten bij het zolang mogelijk zelfstandig blijven. Hierbij kijkt de verpleegkundig specialist niet alleen naar medische vraagstukken, maar naar alle problemen die de patiënt ervaart. De behandeling van de verpleegkundig specialist is, in samenspraak met de patiënt, gericht op de kwaliteit van leven.

Wat mag een verpleegkundig specialist?
Verpleegkundig specialisten werken zelfstandig naast een huisarts of medische specialist en mogen op grond van de wet (Wet Beroepen in Individuele Gezondheidszorg) voorbehouden handelingen uitvoeren. Voorbehouden handelingen zijn onder andere het voorschrijven van medicijnen. De verpleegkundig specialist kan zich specialiseren binnen zijn/haar vakgebied. Hierdoor levert de verpleegkundig specialist op dat betreffende medische stuk dezelfde kwaliteit als een arts. Regelmatig treedt de verpleegkundig specialist op als regiebehandelaar.

De combinatie van zowel medisch als verpleegkundige behandelingen maakt de verpleegkundig specialist tot een waardevolle en efficiënte zorgverlener.

De verpleegkundig specialist op de Linie

Bij huisartsenpraktijk de Linie in Doesburg zijn twee verpleegkundig specialisten werkzaam, Irma Damen en Marieke Veugelink.De verpleegkundig specialisten zijn verantwoordelijk voor de (medische en verpleegkundige) zorg rondom de kwetsbare ouderen. We noemen patiënten kwetsbare ouderen bij patiënten van 75 jaar en ouder.
De verpleegkundig specialisten maken onderdeel uit van het medisch team.
Wanneer de hulpvraag van de patiënt buiten het expertisegebied van de verpleegkundig specialist valt zal zij overleggen met bijvoorbeeld de huisarts, medisch specialist of andere hulpverleners.
Er is een nauwe samenwerking met andere disciplines in de eerste lijn en met welzijn.
Het doel van de ouderenzorg is, zo goed mogelijke zorg dicht bij huis.
We streven naar zo min mogelijk verwijzingen naar het ziekenhuis, uitstel van opname in verpleeghuizen, kwalitatief goede zorg leveren en goede samenwerking/ afstemming tussen de verschillende hulpverleners.

 

POH-GGZ

Een Praktijkondersteuner Huisarts – Geestelijke Gezondheidszorg (POH-GGZ) is één van de vaste medewerkers van de huisartsenpraktijk.

In onze huisartsenpraktijk werken twee Praktijkondersteuner Huisarts – Geestelijke Gezondheidszorg, kortweg POH-GGZ. Dit zijn Miranda van der Meijde en Jolanda Luimes. Zij ondersteunen de huisarts bij de zorg voor patiënten met psychische problemen. Zij hebben beide een opleiding als Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige (SPV) gehad en hebben veel kennis van en ervaring met behandeling van psychische klachten en ziekten.

Waarom een POH-GGZ in de huisartsenpraktijk?

Als mensen met psychische problemen er zelf niet meer uit komen vragen ze hun huisarts vaak om hulp. Soms kan de huisarts ze daar zelf mee helpen maar soms ook mist de huisarts de tijd en de kennis om ze goed te begeleiden. Voor veel mensen is het prettig om dan niet (meteen) doorverwezen te worden naar een psycholoog of een GGZ-instelling. De POH-GGZ biedt de huisarts de mogelijkheid om mensen met psychische en psychiatrische vragen op een laagdrempelige en makkelijke manier naar een deskundige binnen de huisartsenpraktijk te verwijzen.

Wat kan de POH-GGZ voor u doen?

De POH-GGZ bespreekt samen met u uw klachten en vragen. Ook is ze geïnteresseerd in de geschiedenis van uw klachten en wat u al geprobeerd heeft om van uw klachten af te komen. Vervolgens adviseert de POH-GGZ u en uw huisarts over de mogelijke aanpak van uw klachten. In veel gevallen kan de POH-GGZ uw zelf enige tijd behandelen of begeleiden. Ook is het mogelijk dat er een advies wordt gegeven voor verdere behandeling of begeleiding elders. Dit kan bijvoorbeeld zijn bij het maatschappelijk werk, zelfhulpwebsites, een psycholoog of een GGZ-instelling. Dit alles in overleg met u en afhankelijk van (de ernst van) uw klachten.

Het eerste gesprek duurt ongeveer 45-60 minuten, een eventueel vervolggesprek is 30 minuten.

POH-GGZ kan dus helpen bij;

  • het verhelderen van psychische problemen
  • het geven van voorlichting over klachten, oorzaken en mogelijke oplossingen
  • het geven van advies over behandeling en verwijzing
  • kortdurende behandeling of begeleiding in de huisartsenpraktijk
  • nazorg na behandeling in de GGZ

De POH-GGZ heeft net als uw huisarts een beroepsgeheim. Dat betekent dat ze niet met anderen dan uw huisarts, praat over de zaken die u vertelt. De POH-GGZ noteert het gesprek met u in het dossier van uw huisarts.

Wat zijn de kosten van een POH-GGZ?

Sinds 2014 is vergoeding van hulp van een psycholoog of een GGZ-instelling afhankelijk van het bestaan van een psychische ‘ziekte’. Hierbij wordt dan wel eerst uw eigen risico aangesproken. Bij hulp van de POH-GGZ maakt het niet uit of er sprake is van de psychische ‘ziekte’. De hulp van POH-GGZ is altijd gratis, net als de hulp van de huisarts.

Hoe maakt u een afspraak bij de POH-GGZ?

In overleg kan de huisarts u doorverwijzen naar de POH-GGZ en een afspraak voor u maken.

 

Praktijkverpleegkundige Somatiek

In de huisartsenpraktijk houdt de praktijkverpleegkundige spreekuur voor mensen met een verhoogd risico op het krijgen van hart- en vaatziekten (CVRM), suikerziekte (diabetes) en chronische bronchitis (COPD). Zij zal met u de uitslagen van het bloed prikken bespreken, uw vragen beantwoorden en waar nodig adviseren over een gezonde leefstijl. De begeleiding van de praktijkverpleegkundige is er op gericht om u langere tijd te volgen en waar mogelijk de verergering van uw ziekte voor te zijn. Zij werkt onder de verantwoordelijkheid van de huisarts, maar is opgeleid om haar spreekuren zelfstandig uit te voeren.

CVRM:
1x per jaar wordt u opgeroepen voor de jaarlijkse controle, dit zal rond uw verjaardag zijn.
U ontvangt een formulier om bloed te prikken en urine in te leveren bij het SHO
(streeklaboratorium). Nadat u bij het laboratorium bent geweest kunt u een afspraak maken bij de
praktijkverpleegkundige voor het bespreken van de uitslagen, klachten en medicatie.
Indien nodig spreekt de praktijkverpleegkundige een vervolg met u af.
De praktijkverpleegkundige bespreekt haar bevindingen met de huisarts zodat deze op de hoogte
blijft.
Diabetes mellitus:
1x per jaar wordt u opgeroepen voor de jaarlijkse controle, dit zal rond uw verjaardag zijn.
U ontvangt een formulier om bloed te prikken en urine in te leveren bij het SHO
(streeklaboratorium). Nadat u bij het laboratorium bent geweest kunt u een afspraak maken bij de
praktijkverpleegkundige voor het bespreken van de uitslagen, klachten en medicatie.
Indien nodig spreekt de praktijkverpleegkundige een vervolg met u af.
1x per 2 jaar ontvangt u een uitnodiging voor het controleren van uw ogen. Dit wordt gedaan door
middel van een fundus foto bij het SHO. Indien u bij eenoogarts onder controle bent, wordt deze
oogfoto in het ziekenhuis gemaakt.
De praktijkverpleegkundige bespreekt haar bevindingen met de huisarts zodat deze op de hoogte
blijft.
COPD:
1x per jaar wordt u opgeroepen door de praktijkverpleegkundige op het spreekuur voor de COPD
zorg. Zij zal met u beoordelen of het nodig is om de jaarlijkse longfunctietest te blazen. Tevens brengt
zij uw klachten in kaart en zal zij uw medicatie bespreken.
De praktijkverpleegkundige bespreekt haar bevindingen met de huisarts zodat deze op de hoogte
blijft.
Stoppen met roken:
Wilt u stoppen met roken, dan kunt u een afspraak maken bij de praktijkverpleegkundige.
Zij brengt samen met u, uw rookgedrag in kaart. Daarna maakt u een plan voor het stoppen met
roken.

 

Doktersassistente

De doktersassistente is opgeleid om een aantal belangrijke taken te verrichten en zorgt ervoor dat de organisatie in de praktijk zo goed mogelijk verloopt. Zij maakt de afspraken en kan allerlei praktische vragen beantwoorden, zoals vragen over (kinder-)ziekten, reizigersvaccinaties, verwijskaarten en machtigingen. Zij kan u ook informeren en adviseren wat u zelf kunt doen bij een aantal alledaagse kwalen zoals: griep, diarree, koorts, verkoudheid, wondjes etc.

Tevens kunt u na afspraak, voor een groot aantal verrichtingen bij haar terecht. Bijvoorbeeld voor oren uitspuiten, injecties, bloed- en urineonderzoek, zwachtelverbanden, wondverzorging, hechtingen verwijderen, wratten aanstippen, uitstrijkjes, bloeddruk- en suikercontroles, ECG, en longfunctieonderzoek. Deze laatste zaken uiteraard alleen in opdracht van de arts.

 

  • Zorgaanbod
    • Zorgaanbod ondersteuning
    • Spreekuur
    • Huisbezoek
    • Telefonische bereikbaarheid
    • e-consult en herhaalrecepten
    • herhaalrecepten
    • Spoedgevallen
    • Wratten behandeling
    • Avond, nacht en weekend
    • Apotheek
  • Medewerkers
  • Corona
    • Corona-maatregelen in de praktijk
    • Boostervaccinatie
  • Tarieven 2022
    • Betalingsvoorwaarden
  • In / uitschrijving in de praktijk
  • Reisvaccinatie
  • Openingstijden prikpost
  • Klachtenformulier
  • HAGRO Doesburg e.o.
  • Nieuws
  • Praktijkfolder
  • Privacyreglement
  • Privacyverklaring
  • Wetenschappelijk onderzoek in de praktijk
  • Kwaliteitskeurmerk

ik geef toestemming!

Via deze link kunt u toestemming geven om uw medische gegevens te delen met de apotheek of andere zorgverleners.

ik geef toestemming

Contact gegevens

Huisartsenpraktijk de Linie
De Linie 3a
6982 AZ Doesburg

administratie@delinie.net

Telefonische bereikbaarheid

Van 8.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 17.00 uur is de praktijk telefonisch te bereiken op 0313-491133

Wij zijn telefonisch van 12.00 tot 13.00 uur  uitsluitend te bereiken voor spoedgevallen.
Betreft het een spoedgeval belt u dan 0313-482571

e-mail adres en telefoonnummer

Uw patientgegevens zo compleet mogelijk in onze administratie!

Geef uw e-mailadres en telefoonnumer door, ook bij wijziging.

Dit kunt u doorgeven aan: administratie@delinie.net

 

© 2022 Huisartsenpraktijk de Linie -
  • Privacyverklaring
  • Cookiewetgeving